«Δώρο Χριστουγέννων ΚΑΙ για την δασκάλα του παιδιού μου; Άλλο πάλι και τούτο…»

«Δεν είναι σωστό αυτό που λέω, αλλά αν θες να τα έχεις καλά με τη δασκάλα του παιδιού σου, να της πηγαίνεις δώρα», μου είπε αγαπημένη φίλη καθηγήτρια, όταν της εξέφρασα την αγωνία μου που η μεγάλη μου κόρη θα ξεκινούσε πριν 3 μήνες την Α’ Δημοτικού.

Συνέχισε λέγοντάς μου, ότι «ξέρω, ακούγεται κάπως… ανήθικο, αλλά είναι ανθρώπινο. Όταν κάποιος σου δίνει ένα δώρο, τον “προσέχεις” λίγο περισσότερο, του λες μια κουβέντα παραπάνω για το παιδί του. Στο λέω, γιατί το βλέπω κι από μένα…» Δεν ξέρω τι εικόνα δημιουργεί αυτό για τους εκπαιδευτικούς και δεν θα το κρίνω (γεγονός είναι, ότι όλοι καλοδεχόμαστε τα δώρα), αυτό που με προβλημάτισε είναι άλλο: Έγινε τώρα must και το χριστουγεννιάτικο δώρο στη δασκάλα; Γιατί αν θυμάμαι καλά, όταν εγώ ήμουν παιδί, δεν υπήρχε αυτή η μόδα. 

Και άρχισα να το ψάχνω: Στις χώρες του δυτικού κόσμου, δεν τίθεται θέμα για το ΑΝ θα πάρει κανείς δώρο στη δασκάλα τα Χριστούγεννα, αλλά πόσα χρήματα είναι «σωστό» να ξοδέψει κανείς. Πρόκειται για παράδοση, η οποία συνήθως επιβάλλει, την τελευταία μέρα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, να στέλνουν οι γονείς το παιδί στο σχολείο με ένα κουτί σοκολατάκια ή ένα κρασί. Στις περιοχές μέσου κοινωνικο-οικονομικού στάτους, το δώρο αυτό μπορεί να κοστίζει από 10 έως 25 ευρώ, ώστε να μη γίνει και υπερβολικά ανταγωνιστικό.

Κι αν δεν είναι σοκολατάκια ή κρασί, μια εναλλακτική είναι κάτι χειροποίητο ή προσωποποιημένο –όχι, βέβαια, μια απλή κάρτα, φτιαγμένη από τα χεράκια του παιδιού, αλλά ίσως μια κούπα με ένα μήνυμα τυπωμένο πάνω, π.χ. Η καλύτερη δασκάλα του κόσμου.

Σε μεγάλη έρευνα που έγινε στην Αμερική, κατά την οποία γονείς από δεκάδες σχολεία ρωτήθηκαν αν παίρνουν δώρο για τη δασκάλα του παιδιού τους τα Χριστούγεννα, μόνο το 24% απάντησε ότι δεν παίρνει τίποτα, γιατί «ο δάσκαλος κάνει απλά μία δουλειά, όπως όλοι μας». Όλοι οι υπόλοιποι είπαν, ότι το κάνουν για να της δείξουν έτσι πόσο την εκτιμούν για τη δουλειά που κάνει, αλλά και για τη χαρά που νιώθει το παιδί, όταν δίνει στην αγαπημένη του δασκάλα ένα δώρο. Δεν ακούγεται παράλογο, σωστά;

Οι απόψεις των γονιών στην Ελλάδα είναι κάπως διαφορετικές. Η πλειοψηφία έχει την τάση να βάζει εύκολα τους εκπαιδευτικούς στο στόχαστρο, κατηγορώντας τους για το γεγονός, ότι λειτουργούν ως κλασικοί «δημόσιοι υπάλληλοι» και ότι δεν βλέπουν τη δουλειά τους ως λειτούργημα. Με λίγα λόγια, ο εκπαιδευτικός σπάνια «εκτιμάται» όσο θα έπρεπε. Από την άλλη, αν βρεθούν σε ένα σχολείο που το χριστουγεννιάτικο δώρο στη δασκάλα έχει καθιερωθεί, ε θα πάρουν ένα και οι ίδιοι (μην τους πουν και… καρμοίρηδες), ακόμα κι αν δεν το κάνουν με την καρδιά τους.

Ανάμεσα σε αυτούς, βέβαια, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που θα το ξανασκεφτούν, γιατί οι καιροί παραμένουν δύσκολοι και το δώρο των Χριστουγέννων, σε μορφή 14ου μισθού, για πολλούς έχει γίνει ανάμνηση παλιά, (στους δε εκπαιδευτικούς έχει «κοπεί» πολλά χρόνια τώρα). Όταν, λοιπόν, μετά βίας θα καταφέρει κανείς να αγοράσει τα βασικά για το γιορτινό τραπέζι, ακόμα και τα 10 ευρώ για δώρο της δασκάλας θα τα σκεφτεί…

Κατέληξα, λοιπόν, πως το ζήτημα δεν χρειάζεται να είναι τόσο πολύπλοκο. Πως, όπως κάθε ξενόφερτη μόδα, καλώς να έρθει και αυτή, να την δούμε και να την κρίνουμε και τελικά να αποφασίσουμε αν μας ταιριάζει και τι θα κρατήσουμε από αυτήν.

Όπως, λίγο-πολύ συμβαίνει με όλους τους άγραφους κανόνες, όπως ισχύει π.χ. και στο φιλοδώρημα, η δωροθεσία στον δάσκαλο είναι λίγο-πολύ προσωπική υπόθεση. Αν, ωστόσο, νιώθετε ευγνωμοσύνη προς τον δάσκαλο του παιδιού σας (αλλά και το παιδί του έχει αγάπη), ένα μικρό δώρο είναι πάντα όμορφη κίνηση. Ακόμα πιο όμορφο, μάλιστα, είναι ένα δώρο που με δική σας παρότρυνση έχει ετοιμάσει με την καρδιά του το παιδί, συνοδευόμενο από ένα προσωπικό του μήνυμα –μερικά από τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα πού ψήσατε παρέα, για παράδειγμα, ή μια μεγάλη μπάλα-στολίδι για το δέντρο, πάνω στην οποία θα έχει ζωγραφίσει και γράψει κάτι το παιδί ή ακόμα και μία περίτεχνη χειροποίητη κάρτα –γιατί όχι; Πρόκειται για μικρές πράξεις που μεταφέρουν, όμως, επαρκώς το μήνυμα των ημερών –το μήνυμα της αγάπης και της πικρής ελληνικής πραγματικότητας, ότι «αν μπορούσαμε θα σου παίρναμε κάτι καλύτερο».

πηγή: infokids.gr

ParentBook

Τι παίζει; Ό,τι παίζει στο διαδίκτυο. Χαλαρά, σοβαρά, περίεργα, όλα εδώ #googlarotrogontas

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…