Όταν μένεις πιστός στο ταίρι σου για όλη σου τη ζωή

Η αλήθεια είναι ότι στο ζωικό βασίλειο η μονογαμία δεν είναι κάτι το συνηθισμένο.

Καθώς όμως ο άνθρωπος ψάχνει να βρει αφορμές να γιορτάσει τα συναισθήματά του προς το άλλο του μισό, με σαχλό τις περισσότερες φορές τρόπο αλλά παράλληλα βομβαρδιζόμαστε στην καθημερινότητά μας από ιστορίες και εικόνες που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε για το αν υπάρχει αληθινή αγάπη, έρχεται μια ιστορία όπως η παρακάτω, η οποία μας βάζει ένα γλυκό χαμόγελο στα χείλη που δεν φεύγει με τίποτα.

Μία ιστορία ταξιδιών και δοκιμασιών επικών διαστάσεων και μιας αγάπης βγαλμένης από τα παραμύθια των ανθρώπων.

Μία ιστορία για τη σχέση ενός ζευγαριού που έχει καταγραφεί από τους επιστήμονες ως από τις πιο μακροχρόνιες στο ζωικό βασίλειο.

Στα πλαίσια μιας 30ετούς έρευνας πάνω στους πιγκουίνους του Μαγγελάνου, ενός είδους από τα πιο συνηθισμένα αλλά και πιο παραγνωρισμένα, αποκαλύφθηκε μία από τις πιο ρομαντικές ιστορίες του ζωικού βασιλείου.

Οι πιγκουίνοι του Μαγγελάνου απειλούνται από τις πετρελαιοκηλίδες και την υπεραλιεία
Με προσδόκιμο ζωής περίπου τα 20 χρόνια, το συγκεκριμένο ζευγάρι καταγράφηκε να είναι “μαζί” για περισσότερο από 16, όλη τους την αναπαραγωγική ζωή δηλαδή. Κάτι σαν highschool sweethearts εάν το αναγάγουμε στα ανθρώπινα δεδομένα.

Μέχρι σήμερα, έχουν διανύσει ο καθένας τους πάνω από 300.000 χλμ σε αναζήτηση τροφής, μα κάθε χρόνο, επιστρέφουν στην ακριβώς ίδια φωλιά που είχε χτίσει το αρσενικό φλερτάροντας για πρώτη φορά το θηλυκό, για να βρουν ο ένας τον άλλο ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους συντρόφους της αποικίας και να αναπαράγουν ακόμη μία γενιά μικρών πιγκουίνων.

Οι βιολόγοι έχουν εκφράσει την έκπληξή τους, καθώς παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο είδος πιγκουίνου είναι από τα μονογαμικά, συνήθως η σχέση των ζευγαριών διακόπτεται αρκετά νωρίς, είτε λόγω θανάτου ενός από τους δύο, ένεκα και των πολλών κινδύνων που επιφυλάσσουν τα μακρινά ταξίδια, είτε από την αποτυχία αναπαραγωγής από ένα σημείο και μετά.

Οι πιο μακροχρόνιες σχέσεις που έχουν καταγραφεί μεταξύ πιγκουίνων κυμαίνονται από 5 μέχρι 10 χρόνια, όμως το συγκεκριμένο ζευγάρι έχει γεράσει μαζί στην ακτές της Γης του Πυρός στη Νότια Αργεντινή.

“Είναι πραγματικά απίστευτο πόσο μακριά κολυμπούν οι πιγκουίνοι και πώς κάθε χρόνο επιστρέφουν στην ίδια φωλιά και στον ίδιο σύντροφο. Ο δεσμός που έχουν είναι φοβερός“, είπε ο Δρ. Πάμπλο Γκαρσία Μπορμπόρογλου, ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Αργεντινής και Πρόεδρος του ιδρύματος Global Penguin Society. O Δρ. Μπορμπόρογλου ανέφερε πως με τη βοήθεια ειδικών πομποδεκτών και δορυφόρων, ελπίζουν να μάθουν και εάν οι πιγκουίνοι συναντιούνται και κατά τη διάρκεια των γιγαντιαίων ταξιδιών τους στους ωκεανούς, ενώ επισήμανε και τη μείωση των αριθμών των πιγκουίνων -κάποιων ειδών και σε σημείο εξαφάνισης- λόγω της υπεραλιείας και της μόλυνσης των θαλασσών.

Μπορεί η ιστορία να αφορά ένα ζευγάρι πιγκουίνων, μα και πάλι είναι σχεδόν ανακουφιστικό να γνωρίζεις πως παρά τις αντίξοες συνθήκες, υπάρχουν κάποιοι στο ζωικό βασίλειο που πραγματικά το προσπαθούν.

Ευτυχισμένες οικογένειες: Άλλα είδη που αγαπούν τη μονογαμία

Άλμπατρος: Αυτά τα θαλάσσια πουλιά ζουν μέχρι και 80 χρόνια και ζευγαρώνουν για ολόκληρη τη ζωή τους με τον έναν και μοναδικό. Έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να περιπλανώνται στους ουρανούς πάνω από τους ωκεανούς για χρόνια, μα πάντα θα επιστρέφουν στην φωλιά τους και στον ίδιο σύντροφο.

Γαλλικό αγγελόψαρο: Ζουν μέχρι και 15 χρόνια και ακόμη κι αν πεθάνει ο σύντροφός τους, δεν πρόκειται να αναζητήσουν άλλο ταίρι. Ταξιδεύουν μαζί, υπερασπίζονται την περιοχή τους μαζί και τρώνε πάντα πλάι – πλάι, για όλη τους τη ζωή.

Μικρώτος: Αυτό το είδος τρωκτικού, ανήκει στο μόλις 5% των θηλαστικών που είναι μονογαμικά. Ζουν μαζί με τον σύντροφό τους για πάντα, αλλά το “πάντα” διαρκεί πολύ λίγο, καθώς έχουν προσδόκιμο ζωής μόλις ένα έτος, ενώ ακόμη και εάν ένας από τους δύο πεθάνει, ο άλλος δεν θα αναζητήσει διαφορετικό ταίρι.

Μαύροι γύπες: Αυτά τα αμερικανικά όρνια, αποδεικνύουν πως η εμφάνιση δεν παίζει πάντα τον πρωταρχικό ρόλο. Ζουν περίπου 30 χρόνια και έχει παρατηρηθεί να επιτίθενται σε άλλους γύπες που έχουν απομακρυνθεί από το ταίρι τους.

Αντιλόπη Νάνος: Η αντιλόπη Dik – Dik του Κέρκ, είναι ένα ακόμα ζώο που είναι μονογαμικό. Οι βιολόγοι πίστευαν ότι αυτό συνέβαινε επειδή σπάνια θα έβρισκε το αρσενικό περισσότερα από ένα θηλυκό, αλλά πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως ακόμη και να υπάρχει άλλο θηλυκό εκεί κοντά, το αρσενικό παραμένει πιστό.

Οι βασιλιάδες του swinging: αυτοί που είναι λιγότερο επιλεκτικοί με τους συντρόφους τους

Μπονόμπο: Αυτοί οι πίθηκοι, ζουν σε μικρές, ανάμικτου φύλου ομάδες και συνευρίσκονται σεξουαλικά περισσότερο από οποιοδήποτε πρωτεύων θηλαστικό, ενώ έχει παρατηρηθεί πως γι’ αυτούς η αιμομιξία είναι κάτι το σύνηθες.

Δελφίνια: Τα δελφίνια είναι από τα λίγα θηλαστικά που μπορεί να συνευρεθούν σεξουαλικά όχι για αναπαραγωγικούς σκοπούς, αλλά για απόλαυση της πράξης και μόνο, η οποία όμως διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό συνήθως.

Γιακάνα: To bronze winged Jacana, είναι ένα τροπικό πουλί που τα θηλυκά διατηρούν χαρέμι αρσενικών, στα οποία εναποθέτουν το καθήκον να κλωσήσουν τα αυγά τους. Πολύ συχνά, ένα θηλυκό μπορεί να καταστρέψει τα αυγά άλλου θηλυκού, προκειμένου να συνευρεθεί με το αρσενικό της.

 

telegraph.co.uk

ParentBook

Τι παίζει; Ό,τι παίζει στο διαδίκτυο. Χαλαρά, σοβαρά, περίεργα, όλα εδώ #googlarotrogontas

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…