×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

Συμβουλές προς γονείς: Πώς να μάθετε στο παιδί να μη χτυπά άλλους.

Τι γίνεται, όταν το παιδάκι σας (από 2 έως 5 ετών) εκφράσει την άρνησή του χτυπώντας; Του λέτε για παράδειγμα ότι δεν μπορεί να φάει κι άλλο παγωτό και αυτό με θυμό σηκώνει το χέρι του και σας χτυπά.

Το πρώτο πράγμα που οι περισσότεροι γονείς κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση – ειδικά εάν αιφνιδιαστούμε, γιατί το παιδί δεν συνηθίζει ν’ αντιδρά έτσι – είναι να βάλουμε το παιδί αμέσως τιμωρία, για να μην το ξανακάνει.

Μία άλλη αυτόματη σχεδόν αντίδραση είναι να του δώσουμε και μεις με τη σειρά μας μια ξυλιά στον ποπό ή στο χέρι, όχι τόσο για να το τιμωρήσουμε όσο για να του δείξουμε ότι αυτό που έκανε πονάει και δεν είναι σωστό. Ενδεχομένως την ίδια στιγμή να πούμε στο παιδί «Δεν χτυπάμε κανέναν, επειδή δεν μας αρέσει αυτό που μας λέει.». Ωστόσο, με μια τέτοια αντίδραση στην ουσία αναιρούμε αυτό ακριβώς που θέλουμε να του διδάξουμε, δηλαδή να μην χτυπάει τους άλλους. Ειδικότερα, δημιουργούμε στο παιδί σύγχυση (δεν ξέρει δηλαδή αν τελικά χτυπάμε ή δεν χτυπάμε άλλους) ή – το πιθανότερο - του δίνουμε το μήνυμα ότι ‘‘χτυπάμε όταν είμαστε σε θέση ισχύος’’.

Πριν απ’ όλα λάβετε υπόψη ότι είναι αναμενόμενο ένα παιδί να συμπεριφερθεί με τρόπο που δεν θεωρείται σωστός και επιθυμητός, καθώς τώρα είναι που μαθαίνει και προσπαθεί να καταλάβει τον κόσμο και τους άλλους. Βιώνει καταστάσεις όπου έρχεται αντιμέτωπος με τα θέλω των άλλων και με τα πρέπει που έχουμε θέσει για να συνυπάρχουμε αρμονικά. Κατ’ ανάγκη λοιπόν θα δοκιμάσει και μη ενδεδειγμένους τρόπους μέχρι να μάθει τι επιτρέπεται και τι όχι.

Επιπλέον, όσο το παιδί είναι μικρό και δεν έχει κατακτήσει τον προφορικό λόγο, είναι λογικό να εκφράζει τα συναισθήματά του με τη φυσική επαφή. Οπότε χτυπώντας κάποιον εκφράζει θυμό, δυσαρέσκεια ή ακόμα και μεγάλη χαρά (!). Π.χ. ένα 2χρονο παιδάκι χαίρεται την παρέα ενός άλλου παιδιού και από χαρά ορμά πάνω του και του τραβά τα μαλλιά.

Άλλωστε και εμείς οι γονείς μερικές φορές παίζουμε λίγο πιο επιθετικά με τα παιδιά μας (τα ζουλάμε, τα τσιμπάμε, τους κάνουμε λαβές). Εμείς φυσικά ξέρουμε το όριο και δεν τα πληγώνουμε, εκείνα όμως παίρνουν το μήνυμα ότι χάριν παιγνιδιού με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μπορούμε να γίνουμε και λίγο πιο επιθετικοί.

Ωστόσο, το βασικότερο που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι ότι πέρα από το να πειθαρχήσουμε άμεσα το παιδί, ώστε να σταματήσει να χτυπά άλλους, το ζητούμενο είναι να το βοηθήσουμε να αναπτύξει δεξιότητες αυτοελέγχου και επικοινωνίας που θα του είναι χρήσιμες στη σχολική και την ενήλικη ζωή του. Γι’ αυτό σας προτείνουμε 6 τρόπους αντίδρασης. Κάντε κλικ ΕΔΩ για να τους διαβάσετε!

Είναι ακόμη πιθανό γύρω στην ηλικία των 5-6 ετών κι ενώ το παιδί δεν συνηθίζει να χτυπά άλλους, κάποια στιγμή να σηκώσει χέρι στους γονείς, για να εκφράσει το θυμό του για την άρνησή τους να ανταποκριθούν σε κάποια επιθυμία του. Στη φάση αυτή το παιδί αισθάνεται εκνευρισμό που αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να σας επιβάλει το "θέλω" του, ενώ πρέπει να υποχωρεί στο δικό σας "πρέπει". Σε αυτή την περίπτωση βοηθά ν' ακολουθείτε την πρακτική που παρουσιάζουμε στο "Πειθαρχημένα παιδιά χωρίς καβγάδες", ώστε το παιδί να μάθει να αυτοπειθαρχεί παρά υπακούει σε εντολές.

 

 

Ε.Τ. © parentbook

 

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…