×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170
JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

Τι ζητάμε κυρίως από μια μαθητική έκθεση; Διαύγεια νοημάτων!

Ακόμα και τα πιο επιμελή παιδιά, που προσέχουν στο σχολείο, μπορεί σε μια άσκηση να πουν "Δεν μπορώ!".

Η κλασική απάντηση που ενδεχομένως σας έρχεται στο μυαλό - επηρεασμένοι από τα δικά σας παιδικά χρόνια  -  είναι "Δεν υπάρχει δεν μπορώ. Υπάρχει δεν θέλω".

Ωστόσο, υπάρχουν καλύτερες πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να υποστηρίξετε σωστά το παιδί και να του ανοίξετε δρόμους. Διαβάστε λοιπόν τι σας συμβουλεύουμε εμείς να κάνετε.

 

  • Μην βιαστείτε να ρωτήσετε «γιατί». Το πιθανότερο είναι το παιδί σας να σας απαντήσει «Δεν ξέρω. Πάντως δεν μπορώ!»

Είναι προτιμότερο να μην βάλετε το παιδί σε θέση άμυνας, αλλά με χαλαρό τρόπο να δείτε τι έχει ήδη κάνει και σε ποιο σημείο κολλάει, με σκοπό να καταλάβετε γιατί κολλάει.

Πείτε του «Εντάξει, λοιπόν, για πες μου πρώτα-πρώτα τι ζητάει η άσκηση να κάνεις, για να δούμε τι έχεις κάνει ως τώρα.». Αφήστε το παιδί να σας πει τι λέει η άσκηση. Είναι σημαντικό να επιμείνετε, φυσικά πάντα με ήπιο τρόπο. Ρωτήστε «Δηλαδή….;» Τις περισσότερες φορές το κλειδί στο να ξεκολλήσει ένα παιδί σε μια άσκηση είναι να διαβάσει προσεκτικά την εκφώνηση.

Εάν η άσκηση συνοδεύεται από παράδειγμα, θα πρέπει να καθοδηγήσετε το παιδί να «παρατηρήσει και να καταλάβει το παράδειγμα». Ρωτήστε το «Στο παράδειγμα που έχει εδώ τι έχετε κάνει;».

Προχωρήστε με ερωτήσεις που θα ενθαρρύνουν το παιδί να σας εξηγήσει τι έχει κάνει ως τώρα και γιατί (δηλαδή πώς το έχει σκεφθεί). Για να το πετύχετε αυτό συνεχίζετε να κάνετε στο παιδί ερωτήσεις που του ζητούν να σας περιγράψει τη συλλογιστική-στρατηγική-μέθοδο που ακολούθησε. Με τον τρόπο αυτό και το ίδιο το παιδί θα συμμετέχει ενεργητικά στην όλη προσπάθεια και εσείς θα καταλάβετε καλύτερα ποιο σημείο της θεωρίας δεν έχει καταλάβει σωστά.

 

  • Δείξτε τον τρόπο και επιβραβεύστε τη διαδρομή

Πολλές φορές τα παιδιά μαζί με το «δεν μπορώ» λένε «δεν θυμάμαι» κι εκεί σταματούν όλα. Παρά το γεγονός ότι η εκπαίδευση στο ελληνικό σχολείο εξακολουθεί να στηρίζεται στην απομνημόνευση, σπάστε τον κανόνα και απαντήστε στο παιδί «Δεν χρειάζεται πάντα να θυμάσαι. Μπορείς να το σκεφτείς, να το ψάξεις, να το βρεις και τότε θα είναι πιο εύκολο να το θυμάσαι. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που δεν θυμάσαι; Για να δούμε πού και πώς μπορούμε να το βρούμε.»

 

  • Δοκιμάστε την επανεκκίνηση

Πολλές φορές το μόνο που χρειάζεται ένα παιδί για να ξεκολλήσει, είναι ένα ολιγόλεπτο διαλειμματάκι, για να κινηθεί, να αναπνεύσει σωστά και να πιει νερό. Εάν υπάρχει δωμάτιο με θέα, μπορεί για λίγο να αφήσει το βλέμμα του ελεύθερο. Όταν επιστρέψει στη μελέτη του, θα έχει περισσότερη ενέργεια για να ξαναπροσπαθήσει.

---------------------------------------

Ε.Τ. - parentbook.gr

--------------------------------

 

Εάν σας αρέσουν τα άρθρα του parentbook και θα θέλατε να προσκαλέσετε μέλη της ομάδας μας στις συναντήσεις του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου σας, για να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας, μπορείτε να μας στείλετε email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Η ομάδα του parentbook σε συνεργασία με τη Φανή Βαγγελάτου (Λογοθεραπεύτρια-Ειδική Παιδαγωγό ΜΑ, Συντονίστρια Ομάδων Σχολών Γονέων, www.logotherapeia.com.gr) σας δίνει συμβουλές για να βοηθήσετε αποτελεσματικότερα το παιδί σας στην καθημερινή του μελέτη για το σχολείο.

 

Γιατί τα περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται τόσο πολύ στο διάβασμα για την επόμενη μέρα; Όπως σχολιάζει η κα Βαγγελάτου, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι μοναδική. Το μαθησιακό προφίλ κάθε μαθητή διαφέρει - ο τρόπος με τον οποίο κάποιος αφομοιώνει καλύτερα, ο χρόνος που χρειάζεται για να τα αφομοιώσει, οι δυσκολίες σε συγκεκριμένα θέματα, η κλίση σε κάποια άλλα. Ωστόσο, υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής στα παραπάνω: η οργάνωση.

 

Πώς όμως μπορεί ένας μαθητής να οργανώσει το διάβασμά του, και μάλιστα από την Α’ τάξη του Δημοτικού; Πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί που αφιερώνουν χρόνο στο να μάθουν στα παιδιά – ειδικά τα μικρά – να σημειώνουν τι έχουν να κάνουν την επόμενη μέρα, να οργανώνουν τα πράγματά τους κλπ. Όμως, εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος των γονέων. Τα μικρά μας δεν γνωρίζουν τρόπους οργάνωσης, ούτε και τρόπους μελέτης. Γι’ αυτό τον λόγο το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να τους τα διδάξουμε. Είναι τόσο απλό!

 

Διαβάστε 6 απλές και πρακτικές συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας να οργανώνουν καλύτερα τη μελέτη στο σπίτι.

 

  • Πρέπει να δείξουμε στα παιδιά πού διαβάζουμε, ποιος είναι ο χώρος και ποια είναι αυτά τα πράγματα που πρέπει να έχουμε κοντά μας, όταν καθόμαστε να κάνουμε τα μαθήματά μας. Ναι, πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά για τα μολύβια, τις γόμες, τα τετράδια και όλα όσα μπορεί να μας φαίνονται αυτονόητα.

 

  • Πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί μας πόσο σημαντικό είναι να σημειώνει στο σχολείο τι έχει να κάνει για το επόμενο μάθημα. Βρίσκουμε με το παιδί μας τον πιο κατάλληλο τρόπο να σημειώνει τι έχει να κάνει την άλλη μέρα. Εξηγούμε πως το χαρτάκι-πεταμένο-κάπου-σε-κάποιο-βιβλίο δεν βοηθά να «βρίσκει άκρη» και προτείνουμε άλλες λύσεις. Δεν επιβάλλουμε στο παιδί τον τρόπο με τον οποίο θα σημειώνει, του επιβάλλουμε όμως να σημειώνει!

 

  • Πρέπει να ορίσουμε τις ώρες που το παιδί θα πρέπει να κάνει τα μαθήματά του, καθώς και τις ώρες που εμείς (οι γονείς) είμαστε διαθέσιμοι για βοήθεια. Ακόμα και τα παιδιά που αρνούνται όλη μέρα να διαβάσουν παρά το επίμονο «κυνηγητό» των γονέων, αργά το βράδυ κατακλύζονται από τύψεις και άγχος και παρακαλούν για βοήθεια. Αυτό επίσης συμβαίνει, όταν το παιδί δεν σημειώνει σωστά τα μαθήματα για την επόμενη μέρα και λίγο πριν τον ύπνο «τσούπ!» εμφανίζεται ένα φυλλάδιο! Τότε λοιπόν αρχίζει το παρακαλετό και ένας κουρασμένος γονιός «μάχεται» με ένα επίσης κουρασμένο παιδί για θέματα γραμματικής, αριθμητικής ή ιστορίας. Η μελέτη καταλήγει σε καταστροφή και η οικογένεια το πρωί ξυπνάει μουτρωμένη, αδιάβαστη και κουρασμένη για μια ακόμη δύσκολη μέρα! Γι’ αυτό….διαβάστε την επόμενη συμβουλή!

 

  • Πρέπει να βάλετε το διάβασμα σε πρόγραμμα! Θυμηθείτε όσα έχουμε γράψει για τη σημασία της Ρουτίνας (κάντε κλικ ΕΔΩ) ώστε να εντάξετε το διάβασμα στην καθημερινότητα του παιδιού με τη μορφή ρουτίνας (π.χ. γυρίζω από το σχολείο, πλένω χέρια, τρώω μεσημεριανό & χαλαρώνω μισή ωρίτσα, κάθομαι να διαβάσω). Αυτό που έχει μεγάλη σημασία σε αυτό το σημείο είναι να εντάξουμε το διάβασμα του παιδιού στο γενικότερο πρόγραμμα της οικογένειας και να σεβόμαστε το χώρο και τον χρόνο του παιδιού (π.χ. την ώρα που το παιδί μελετά δεν βοηθά να παίζει η τηλεόραση δυνατά). Το πρόγραμμα βοηθάει τα παιδιά τόσο στη σχολική όσο και την προσχολική ηλικία, τα οργανώνει και τα διδάσκει συνέπεια και όρια.

 

 


Η παρακολούθηση της μελέτης του παιδιού στο σπίτι και η βοήθεια που οι γονείς προσφέρουν στο παιδί, ώστε να προετοιμάζεται σωστά για τα μαθήματα της επόμενης μέρας στο σχολείο είναι το βασικό κομμάτι ενασχόλησης των γονέων με το παιδί τους για πολλά χρόνια.
 
Ωστόσο, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι αυτό το κομμάτι "παρέμβασης" των γονέων πρέπει να είναι σε αρμονία με τη γενικότερη θετική επίδραση που πρέπει να έχουν οι γονείς στη ζωή και την ανάπτυξη των παιδιών τους.
 
 
Ο ρόλος των γονέων γενικώς είναι:
•Να καλλιεργούν στο παιδί θετικές στάσεις
•Να καλλιεργούν στο παιδί δεξιότητες χρήσιμες  για τη ζωή  (life skills)
•Nα βοηθούν το παιδί να ανακαλύψει τις δυνατότητές του
•Να βοηθούν το παιδί να χτίσει θετική αυτοεικόνα
•Να βοηθούν το παιδί να αποκτήσει υπευθυνότητα
•Να ενθαρρύνουν το παιδί ώστε να μάθει να προσπαθεί

 

 

Οι παραπάνω στόχοι πρέπει να λειτουργούν ως άξονας και για τη βοήθεια που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους κατά την προετοιμασία τους για το σχολείο.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε πώς η μελέτη του παιδιού στο σπίτι σχετίζεται με αυτούς τους στόχους!!!

Επιτυχία στις εξετάσεις: Διαβάστε 6 μικρά μυστικά που θα βοηθήσουν τα παιδιά να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στις εξετάσεις, αφού η επιτυχία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα βασίζεται κατά πολύ στην απομνημόνευση.

Πώς λοιπόν μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να συγκρατήσουν τον όγκο της πληροφορίας που διαβάζουν;

Γιατί άραγε ξεχνάμε μια πληροφορία που μόλις διαβάσαμε;

  • Επειδή δεν κάνουμε συχνή επανάληψη ή χρήση μιας πληροφορίας
  • Επειδή σκεφτόμαστε κάτι άλλο την ώρα που ακούμε την πληροφορία
  • Επειδή δεν θεωρούμε σημαντική την πληροφορία για να τη συγκρατήσουμε
  • Επειδή δεν γνωρίζουμε κάτι σχετικό για να συνδέσουμε τη νέα πληροφορία 

 

Πόσο μπορεί να επηρεάζεται η ικανότητα να συγκρατούμε πληροφορίες από τον τρόπο με τον οποίο την προσλαμβάνουμε; Αρκεί να μάθετε ότι :

  • Το 10% αυτών που διαβάζουμε
  • Το 20% αυτών που ακούμε
  • Το 30% αυτών που βλέπουμε
  • Το 50% αυτών που ακούμε και βλέπουμε
  • Το 70% αυτών που συζητάμε με άλλους
  • Το 80% αυτών που βιώνουμε οι ίδιοι/δοκιμάζουμε εμπειρικά
  • Το 95% αυτών που διδάσκουμε/εξηγούμε σε άλλους

 

 

Με βάση τα παραπάνω, 6 απλοί τρόποι για να συγκρατούν τα παιδιά αυτά που διαβάζουν είναι οι εξής:

  1. - Να τα λένε φωναχτά
  2. - Να τα γράφουν
  3. - Να τα οπτικοποιούν (σχεδιάγραμμα, εικόνες)
  4. - Να τα συσχετίζουν με αυτά που ήδη γνωρίζουν
  5. - Να κάνουν συχνές επαναλήψεις μέσα σε διάστημα 3-6 ημερών
  6. - Να συζητούν με άλλον γι’ αυτό που διάβασαν και να προσπαθούν να τα εξηγήσουν στους άλλους με δικά τους λόγια

 

Μάλιστα οι περισσότεροι μελετητές θεωρούν ότι το Νο 6 είναι η καλύτερη επανάληψη που μπορεί να κάνει ένα παιδί!

 

Για να εξασκηθεί το παιδί στην προσθαφαίρεση αλλά και να μάθει να υπολογίζει τα ρέστα, μπορείτε να αξιοποιήσετε το παρακάτω παιχνίδι.
 
Στο παιχνίδι αυτό το παιδί βλέπει την τιμή ενός αντικειμένου (πάνω αριστερά) και πρέπει να υπολογίσει πόσα ρέστα θα πάρε από το κέρμα που εμφανίζεται στο πλαίσιο κάτω αριστερά. Στο ίδιο πλαίσιο έχει και βελάκια για να αλλάζετε την αξία του κέρματος σε μεγαλύτερη ή μικρότερη.

 

resta1

 

Το παιδί κάνει κλικ στα κέρματα που εμφανίζονται στο πλαίσιο κάτω δεξιά για να απεικονίσει πόσα ρέστα θα πάρει. Εάν κάνει κλικ 2 φορές σε ένα κέρμα, το κέρμα θα επιλεγεί 2 φορές, όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί.

 

resta2

 

Εάν το παιδί κάνει κλικ σε ένα κέρμα και αλλάξει γνώμη, για να αναιρέσει (σβήσει) την τελευταία ενέργεια, μπορεί να πατήσει το πλήκτρο

pliktro 0   που βρίσκεται πάνω από το RESET.

 

Πατώντας Check ο Η/Υ θα δείξει στο παιδί εάν η απάντηση είναι σωστή (<) ή πρέπει να προσπαθήσει ξανά. Στη δεύτερη περίπτωση, το παιδί πατάει RESET για να καθαρίσει η οθόνη και να μπορέσει να επιλέξει ξανά τα σωστά κέρματα.
 
Για να μπείτε στο παιχνίδι κάντε κλικ ΕΔΩ.

Για να εξασκηθεί το παιδί στην πρόσθεση, μπορείτε να αξιοποιήσετε το παρακάτω παιχνίδι. Στο παιχνίδι αυτό το παιδί πρέπει να επιλέξει ποια είναι τα αντικείμενα που μπορεί να αγοράσει, γιατί το σύνολο της αξίας τους δεν ξεπερνά το καθορισμένο ποσό.
 
Μπορείτε να προσαρμόσετε το παιχνίδι στο επίπεδο του παιδιού, ώστε να του δίνετε ασκήσεις με διαβαθμισμένη δυσκολία.
Η πιο εύκολη εκδοχή αυτού του παιχνιδιού για ένα παιδί Α’ Δημοτικού είναι αυτή που σας προτείνουμε εδώ:

  • Σύροντας με το ποντίκι τα κόκκινα βελάκια στο πάνω αριστερά πλαίσιο επιλέγετε το 10 ως την ανώτερη τιμή που μπορεί να έχει ένα αντικείμενο
  • Στη συνέχεια σύροντας με το ποντίκι τα κόκκινα βελάκια επιλέγετε στο κάτω αριστερά πλαίσιο το 2 ως το μεγαλύτερο αριθμό πραγμάτων που μπορεί το παιδί να αγοράσει.
  • Για να γίνει ακόμα πιο εύκολο το επίπεδο βάλτε στο κάτω δεξιά πλαίσιο τον μικρότερο αριθμό ερωτήσεων (2 ερωτήσεις) και τον μεγαλύτερο δυνατό χρόνο (10 λεπτά).

Έτσι, το παιχνίδι διαμορφώνεται όπως δείχνει η εικόνα που ακολουθεί:

 

money add1

 

Πατάτε Begin και το παιχνίδι αρχίζει.
Δείτε το παράδειγμα που ακολουθεί
Λέμε στο παιδί ότι έχει 11 λεπτά (Το πόσα χρήματα έχει καθορίζεται με τυχαίο τρόπο από τον Η/Υ). Ποια είναι τα 2 αντικείμενα που μπορεί να αγοράσει, δηλαδή ποια είναι αυτά που αν προσθέσει την τιμή τους, το σύνολο δεν θα ξεπερνά το 11;

 

money add2

 

Το παιδί κάνει κλικ στα αντικείμενα που επιλέγει και η τιμή τους κοκκινίζει, όπως φαίνεται και στην εικόνα που ακολουθεί.

 

money add3

 

Πατώντας Check ο Η/Υ θα του δείξει εάν η απάντηση είναι η σωστή (<) ή πρέπει να προσπαθήσει ξανά.
 
Για να κάνετε πιο σύνθετη την πρόσθεση, μπορείτε να συνεχίσετε αυξάνοντας τον αριθμό των αντικειμένων που μπορεί να αγοράσει το παιδί.
Για να μπείτε στο παιχνίδι κάντε κλικ ΕΔΩ

 

Για να εξασκηθεί το παιδί στο να υπολογίζει τα λεπτά (cents), μπορείτε να του δείξετε ένα απλό παιχνίδι στον Η/Υ.

Κάθε φορά ο Η/Υ εμφανίζει στην οθόνη κουτάκια με κέρματα και κουτάκια που δηλώνουν την αξία κερμάτων, όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί.

 

money 5

 

Το παιδί θα πρέπει να αντιστοιχίσει κάθε κουτάκι με κέρματα με ένα από τα κουτάκια που δηλώνουν αξία. Για να το κάνει αυτό, πρέπει να κάνει με το ποντίκι κλικ σε μια εικόνα με κέρματα και μετά κλικ στο κουτάκι που δηλώνει την αξία των κερμάτων.
 
Μόλις κάνει κλικ σε ένα κουτάκι κιτρινίζει το πλαίσιο. Εάν η απάντηση είναι σωστή τα 2 αυτά κουτάκια εξαφανίζονται και το παιδί προχωρά στα επόμενα.
 
Υπάρχουν 2 τέτοιες εφαρμογές.

  • Η 1η εφαρμογή του δίνει τη δυνατότητα να υπολογίζει ποσά από 2 έως 9 λεπτά. Για να παίξετε κάντε κλικ ΕΔΩ.
  • Η 2η εφαρμογή είναι για ποσά από 10 έως 20 λεπτά. Για να παίξετε κέντε κλικ ΕΔΩ.

 

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…