×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

Πώς να μάθετε στο μικρό παιδί να μην "αντιμιλά"

Τι γίνεται όταν μια μέρα το παιδί αντιμιλήσει;

Οι περισσότεροι γονείς εξοργίζονται, αλλά και πληγώνονται, όταν το παιδί τους μία μέρα τους απαντήσει με «υφάκι» σαν να μιλά στον κολλητό/ή του (π.χ. «Ας πρόσεχες!» «Hello!!»).
Πρόκειται για έλλειψη σεβασμού; Η αλήθεια είναι πως «ναι». Η φιγούρα της μητέρας και του πατέρα ίσως να μην είναι τόσο τρομακτική όσο ήταν στο παρελθόν, τα τηλεοπτικά προγράμματα με τα παιδιά-μικρομέγαλα που πετάνε «εξυπνάδες» παίζουν και αυτά το ρόλο τους και φυσικά οι συνήθειες των συνομηλίκων επηρεάζουν κατά πολύ τη συμπεριφορά των παιδιών όσο προχωρούν προς την εφηβεία.

Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή το παιδί να αντιμιλά χωρίς σεβασμό. Γι ‘αυτό δουλέψτε έγκαιρα προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς σας προτείνουμε 4 βασικές πρακτικές.

--------------------

1ον: Από την προσχολική ηλικία να εξηγείτε στο παιδί με κάθε ευκαιρία τι είναι αγένεια και ποιοι είναι οι κανόνες σεβασμού προς τους μεγαλύτερους και όχι μόνο.

  • Στις μικρές ηλικίες βοηθά, όταν το παιδί λέει κάτι με τρόπο που δεν είναι ο πλέον ευγενικός, να ξαναλέτε αυτό που είπε το παιδί διατυπώνοντάς το με τον σωστό τρόπο. Π.χ. «Λέμε ‘παρακαλώ’, όταν ζητάμε κάτι», «Λέμε ‘Όχι ευχαριστώ’, όταν θέλουμε να αρνηθούμε».
  • Επιπλέον να είστε σταθεροί στην τήρηση των κανόνων ευγένειας. Δηλαδή να είστε αυστηροί με τα παιδιά μας στο πώς μιλούν όχι μόνο σε εσάς αλλά στον καθένα. Από νωρίς λοιπόν να λέτε στο παιδί κανόνες όπως:

- Στην οικογένειά μας δεν ειρωνευόμαστε τους άλλους.
- Στην οικογένειά μας ζητάμε πάντα ευγενικά αυτό που θέλουμε και σεβόμαστε την απάντηση του άλλου.
- Στην οικογένειά μας όταν μιλάμε, κοιτάμε τον άλλον και τον ακούμε προσεκτικά. Γι’ αυτό όταν μου μιλάς, θα με κοιτάς.

  • Καθώς το παιδί μεγαλώνει ή αρχίζει να συναναστρέφεται πιο μεγάλα παιδιά σχολικής ηλικίας, ενδέχεται να αρχίσει να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο μας μιλά. Συνήθως τα παιδιά έχουν συναίσθηση ότι αυτό που θα πουν ξεπερνά τα όρια, αλλά το λένε και περιμένουν την αντίδρασή σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό από τις πρώτες φορές που το παιδί θα δοκιμάσει να μιλήσει με αγένεια/περιφρόνηση, να του ξεκαθαρίσετε ότι στην οικογένειά σας δεν σας αρέσει να γίνεται κάτι τέτοιο και δεν επιτρέπετε να μιλά ο ένας στον άλλον με τρόπο που δείχνει έλλειψη σεβασμού.

 

2ον Προσπαθήστε όσο μπορείτε να μην παραβιάζετε πρώτοι εσείς τους κανόνες σεβασμού που θέλετε και τα παιδιά σας να ακολουθούν. Αυτό ισχύει και για ειρωνικά ή προσβλητικά σχόλια. Τα παιδιά ακόμα και οι έφηβοι διδάσκονται από το παράδειγμά μας. Οι εξυπναδίστικες εκφράσεις θα σας επιστραφούν.


3ον Στις περιπτώσεις που η διαφωνία με το παιδί εξελιχθεί σε καβγά, θα πρέπει να έχετε υπόψη τα εξής:

  • (α) Όταν διαφωνείτε με το παιδί, να προσπαθείτε να εκφράζετε θετικά τη γνώμη/αντίρρησή σας. Εκφράστε πρώτα κατανόηση για αυτό που νιώθει/θέλει το παιδί και στη συνέχεια εξηγείστε το σκεπτικό σας (Π.χ.: «Καταλαβαίνω ότι θέλεις να καθίσεις να δεις τηλεόραση ως αργά, αλλά ξέρω ότι τα παιδιά στην ηλικία σου χρειάζονται οπωσδήποτε 8 ώρες ύπνο, για να είναι υγιή. Οπότε έχω ευθύνη να στο λέω αυτό κάθε βράδυ και αν φροντίζω για την καλή σου υγεία».) Ακόμα και αν το παιδί κοπανίσει πίσω του την πόρτα φωνάζοντας «Είναι άδικο!!», θα σκεφθεί αυτά που του είπατε και δεν θα συσσωρεύσει θυμό που μπορεί να «βγάλει» σε ανυποψίαστο χρόνο.
  • (γ) Εάν η συμπεριφορά-αντίδραση του παιδιού ξεπερνά τα όρια, αλλά δεν ταιριάζει στη γενική συμπεριφορά και στον τρόπο με τον οποίο συνήθως λειτουργεί το παιδί, είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να αναζητήσετε τη βαθύτερη αιτία μέσα από μια ήρεμη κουβέντα με το παιδί. Αυτό βεβαίως απαιτεί υπομονή και την κατάλληλη διάθεση και από τις δύο πλευρές.
  • ------------------------------

    Συμβουλή:
    Επειδή είναι πιθανό το παιδί να «ξεσηκώνει» μια αγενή συμπεριφορά από τα σήριαλ που παρακολουθεί ή τους φίλους του, καλό είναι σε κάθε ευκαιρία να ξεκαθαρίζετε ότι στη δική σας οικογένεια δεν επιτρέπεται να μιλά κανείς με αγένεια ή απρέπεια.
    Όταν λοιπόν αναφέρεστε στο πώς πρέπει να συμπεριφέρεται να λέτε «Στην οικογένειά μας ….», για να καταλάβει το παιδί ότι ο/η κολλητός/ή του μπορεί να μιλά με συγκεκριμένο τρόπο στους γονείς του, αλλά εκείνο πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες της δικής του οικογένειας.

     

    Ε.Τ. © parentbook

     

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…