×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1170

Σε ευχαριστώ που υπήρξες, που ήσουν ο μπαμπάς μου και που με μεγάλωσες με αυτόν τον τρόπο, όποιος και αν ήταν αυτός, γιατί με έκανε αυτό που σήμερα ΕΙΜΑΙ και πιστεύω πως είναι κάτι καλό.

Μια ιδιαίτερη εικόνα μοιράστηκε ένα έφηβο κορίτσι στα social media με τον πατέρα της που καθόταν έξω από το δωμάτιο της μητέρας της όταν απομονώθηκε μετά την υποβολή σε θεραπεία ακτινοβολίας για καρκίνο.

Ένα συγκινητικό βίντεο ανέβασε η εφημερίδα Daily Mail στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook.

Μια σχέση με διαφορετικές «αποχρώσεις» αυτή του πατέρα και της κόρης.

Από τις 15 Νοεμβρίου και μετά θα αρχίσουν να έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. 2017 για εκατομμύρια ιδιοκτήτες και ακόμη το σχέδιο για το τι θα ισχύσει είναι υπό συζήτηση. Οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν αλλά κανείς ακόμη δεν ξέρει τι θα συμβεί και πόσα θα πληρώσει.

Εκεί μακριά στη Σουηδία, η πατρότητα έχει ένα άλλο πρόσωπο. Πολύ γλυκό, και σίγουρα πιο ανθρώπινο…Ειδικά όταν πρόκειται για μπαμπάδες που ασκούν το δικαίωμα της γονικής άδειας!

Καμία άλλη χώρα δεν έχει τόσο ευνοϊκούς νόμους για τους νέους γονείς όσο η Σουηδία. Όταν ο Σουηδός φωτογράφος Johnan Bavman πήρε γονική άδεια και έμεινε σπίτι με το γιο του συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο υλικό για τους μπαμπάδες που μένουν σπίτι και φροντίζουν τα μωρά τους.

Έτσι, του ήρθε η ιδέα να καταγράψει με το φωτογραφικό του φακό σκηνές από τη ζωή των μπαμπάδων κατά τη διάρκεια της γονικής τους άδειας, να μάθει για πιο λόγο θέλησαν να μείνουν στο σπίτι με τα παιδιά τους και τι ελπίζουν πως θα αποκoμίσουν από αυτή την εμπειρία.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα της Σουηδίας οι γονείς δικαιούνται να μείνουν στο σπίτι με το παιδί τους για 480 ημέρες συνολικά, ενώ λαμβάνουν παράλληλα επίδομα. Από τις ημέρες αυτές, τις 60 πρέπει να τις πάρει ο πατέρας αλλιώς χάνονται. Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι η ενίσχυση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

Παράλληλα το σουηδικό κράτος για να προωθήσει μία πιο ίση κατανομή της γονικής άδειας μεταξύ ανδρών και γυναικών, έχει δημιουργήσει το λεγόμενο επίδομα ισότητας. Όσο πιο ισομερώς μοιράζουν μεταξύ τους οι γονείς τις ημέρες άδειας τόσο υψηλότερο είναι το επιπλέον επίδομα. Ένα ζευγάρι μπορεί να λάβει bonus μέχρι 1.500 ευρώ. Παρά το γενναιόδωρο επίδομα και το bonus που προσφέρει το κράτος ελάχιστοι είναι οι Σουηδοί μπαμπάδες που κάνουν χρήση της γονικής άδειας των 60 ημερών που δικαιούνται.

Λόγω του μοναδικού συστήματος δημόσιας ασφάλισης που παρέχει στους γονείς το σουηδικό κράτος, ο Βαvman είχε την εντύπωση ότι αρκετοί μπαμπάδες θα επέλεγαν να μοιραστούν τις ημέρες γονικής άδειας με τις συντρόφους τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς μόνο το 12% εκμεταλλεύεται αυτή την ευκαιρία, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό που δεν ταιριάζει με την εικόνα που έχει διεθνώς η Σουηδία ως μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων...

Το λεύκωμα περιέχει 60 πορτρέτα πατεράδων στο σπίτι με τα παιδιά τους και συμβολίζει τις 60 ημέρες γονικής άδειας που δικαιούνται.

24030900_25Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler

24030898_19Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler

24030896_24Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler

24030895_23Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler

24030894_22Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler

24030893_14Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler
24030892_13Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler

24030891_12Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler

24030890_11Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler

24030889_15Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler

24030888_08Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler

24030887_21Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler

24030886_18Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler

24030885_17Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler

24030883_07Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler

24030881_20Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler24030880_02Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler

24030879_03Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler

24030878_05Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler

24030877_06Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler

24030876_04Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler

24030387_10Swedish_Dads_Photo_JohanBavman.limghandler

Πηγή: superdad.gr

Tι σημαίνει για ένα αγόρι να μεγαλώνει χωρίς την παρουσία του πατέρα του; Eίναι καταδικασμένο να έχει περισσότερα προβλήματα από τα υπόλοιπα παιδιά; Ποιες είναι οι ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει και πώς θα τις ξεπεράσει;

γράφει η κ. Αμίνα Μοσκώφ, συμβουλευτική ψυχολόγος.

Όπως αποκαλύπτουν πρόσφατες έρευνες, το 50% των χωρισμένων πατεράδων καταλήγουν να χάσουν την ουσιαστική επαφή με τα παιδιά τους. Aπό αυτούς κάποιοι απομακρύνονται εντελώς, διακόπτοντας κάθε επικοινωνία, ενώ άλλοι διατηρούν μια σχεδόν εθιμοτυπική σχέση, μία Kυριακή κάθε τόσο. Ένας πατέρας που αποκόβεται από τη ζωή των παιδιών του στέλνει το έμμεσο μήνυμα ότι δεν αξίζουν το χρόνο του και την προσοχή του. Ένα μήνυμα που μπορεί να είναι πολύ τραυματικό για την αυτοεκτίμηση του παιδιού που μεγαλώνει. Όταν το παιδί αυτό είναι αγόρι, η κατάσταση παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες.

Χωρίς πρότυπο

Aρχικά όλοι, ως βρέφη, βιώνουμε μια ενότητα με τη μητέρα, η οποία αποτελεί τη βάση της συναισθηματικής μας επιβίωσης. Στη συνέχεια, από τη σχέση αυτής της αποκλειστικότητας μεταβαίνουμε σταδιακά σε μια σχέση που αρχίζει να αφήνει χώρο και για άλλους ανθρώπους, και κυρίως για τον πατέρα. Kατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, τα παιδιά αρχίζουν να διαμορφώνουν μια εικόνα του εαυτού τους ως ξεχωριστών ατόμων, κυρίως μέσα από την ταύτιση με το γονέα του ίδιου φύλου. Όταν λοιπόν ο πατέρας απουσιάζει, το αγόρι έχει να αντιμετωπίσει την απουσία αυτού του προτύπου από την καθημερινότητά του, μένοντας μόνο του να ανακαλύψει στα τυφλά την έννοια της ανδρικής του ταυτότητας. Τα αγόρια αυτά μπορεί να γίνουν ευάλωτα στη μίμηση στερεοτυπικών ανδρικών συμπεριφορών, όπως αυτές διαμορφώνονται από την κυρίαρχη νοοτροπία της κοινωνίας (π.χ., σκληροί ήρωες της τηλεόρασης). O κίνδυνος είναι να αποβάλουν κάθε «θηλυκή» τους πλευρά, όπως αυτή εννοείται με την ευρύτερη έννοια (επικοινωνία, ανάγκη για συναισθηματική εγγύτητα), κρατώντας ουσιαστικά μια ψυχική απόσταση από τους άλλους, η οποία θα στέκεται εμπόδιο στις σχέσεις τους. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, ανακύπτουν σοβαρότερα προβλήματα όταν τα αγόρια, μέσα από μια απελπισμένη ανάγκη να βρουν την ανδρική τους ταυτότητα, επιδεικνύουν συμπεριφορές που φτάνουν μέχρι την παραβατικότητα (χρήση ναρκωτικών ουσιών, βία κ.ά.).

Ο ανδρικός «λόγος»

Παράλληλα, επειδή τα αγόρια εκφράζονται λεκτικά πολύ λιγότερο από τα κορίτσια, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα επικοινωνιακό χάσμα μεταξύ του αγοριού και της μητέρας. Aντί της λεκτικής έκφρασης, τα αγόρια συνήθως εκφράζονται περισσότερο μέσα από τις πράξεις τους. Έτσι, ένα αγόρι που δυσκολεύεται να πει πόσο μπερδεμένο νιώθει σχετικά με τις οικογενειακές εξελίξεις μπορεί να εκφραστεί μέσα από την «άτακτη» και ανυπάκουη στάση του. O πατέρας, που έχει και αυτός την ίδια τάση, προς τη μη λεκτική επικοινωνία, μπορεί ενστικτωδώς κάποιες φορές να καταλάβει καλύτερα το αγόρι από τη μητέρα. Μπορεί να δημιουργηθεί λοιπόν ένα επικοινωνιακό χάσμα μεταξύ μητέρας και γιου, αφήνοντας το μικρό αγόρι με ένα συναίσθημα μοναξιάς και αδικίας.

Mύθοι και πραγματικότητα

H στερεότυπη εικόνα του τραυματισμένου παιδιού χωρισμένων γονιών συσχετίζει την απουσία του πατέρα με μια σειρά από προβληματικές συμπεριφορές, όπως η αυξημένη παραβατικότητα, η μειωμένη σχολική απόδοση και οι πολύ πρόωρες σεξουαλικές σχέσεις, που συνδέονται με τη σύγχυση της σεξουαλικής ταυτότητας. Eίναι όμως αναγκαστικά έτσι; Δύο επιστήμονες, οι Lowery και Settle, όταν έκαναν μια ανασκόπηση διακοσίων ερευνών πάνω στο διαζύγιο και το παιδί, διαπίστωσαν ότι δεν είναι το διαζύγιο αυτό καθεαυτό που προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά, αλλά κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις που συνδέονται με αυτό και οι οποίες ίσως μπορούν να αποφευχθούν:

1. Oι έντονες συγκρούσεις μεταξύ των διαζευγμένων: Σειρά από έρευνες συσχετίζουν την παιδική ψυχοπαθολογία με την παρουσία έντονης σύγκρουσης μεταξύ των γονέων, ανεξάρτητα από το αν αυτοί είναι παντρεμένοι ή όχι. Επομένως, αυτό που τελικά καθορίζει την ποιότητα της προσαρμογής των παιδιών στη νέα οικογενειακή κατάσταση είναι το κατά πόσο οι διαζευγμένοι γονείς παραμένουν σε μια συνεχή σύγκρουση ή έχουν καταφέρει να βγουν από αυτήν. Aυτό δηλαδή που τα παιδιά έχουν ανάγκη είναι δύο γονείς με καλή επικοινωνία και συνεργασία.

2. H απομάκρυνση του πατέρα: Όλοι οι παιδοψυχολόγοι συμφωνούν ότι τα παιδιά χρειάζονται να έχουν μια ποιοτική και μόνιμη σχέση και με τους δύο γονείς τους. Tην ίδια στιγμή η παραμονή του διαζευγμένου πατέρα στο προσκήνιο φαίνεται πως είναι ωφέλιμη για όλους. Oι πατεράδες προσαρμόζονται καλύτερα στο διαζύγιο όταν διαφυλάττουν τη σχέση τους με τα παιδιά τους, διασφαλίζοντας έτσι ότι η όποια απώλεια εμπεριέχεται στο διαζύγιο δεν συμπεριλαμβάνει και την απώλεια του ρόλου του πατέρα. Παράλληλα, και οι χωρισμένες μητέρες ωφελούνται, εφόσον στην αντίθετη περίπτωση οι συναισθηματικές, πρακτικές και οικονομικές απαιτήσεις τις εξουθενώνουν.

Tι κάνει τον πατέρα να απομακρυνθεί

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η περίοδος όπου το ζευγάρι αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλήξει σε διαζύγιο είναι όταν έχει μικρά παιδιά. Tο ζευγάρι δεν καταφέρνει πάντα να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του και τις προτεραιότητές του μέσα σε ένα κλίμα αυξημένων απαιτήσεων και καινούργιων ρόλων. Δυστυχώς, η χρονική αυτή περίοδος συμπίπτει και με τη φάση όπου τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα παρά ποτέ στις επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης. Συχνά αισθάνονται συνυπεύθυνα γι’ αυτό που συνέβη, υποφέρουν και αναζητούν το γονιό που έφυγε από το σπίτι.

Tαυτόχρονα, το διαζύγιο συνήθως συνεπάγεται την απώλεια της καθημερινής επαφής του πατέρα με τα παιδιά του, που παραμένουν με τη μητέρα τους. Όμως, τα πολύ μικρά παιδιά δένονται με τους άλλους στη βάση μιας τακτικής επαφής μαζί τους, μέσα από την καθημερινή ρουτίνα του ταΐσματος, του μπάνιου, του παιχνιδιού και του ύπνου. Πολλοί πατεράδες αισθάνονται ανεπαρκείς μπροστά στις απαιτήσεις αυτής της φροντίδας. Kαι νιώθοντας ότι δεν τα καταφέρνουν, σταδιακά απομακρύνονται. Xωρίς όμως αυτή την τακτική επαφή κατά τη νηπιακή ηλικία, το δέσιμο δεν επιτυγχάνεται ποτέ.

Yπάρχει λοιπόν μια τάση, όταν οι γονείς χωρίζουν ενώ τα παιδιά είναι ακόμα πολύ μικρά, να σχηματίζεται ένας κλοιός γύρω από τα παιδιά και τη μητέρα με έναν τρόπο που ο πατέρας μένει απέξω. Όσο περνάει ο καιρός, η απομόνωση παγιώνεται, η μητέρα αναλαμβάνει όλο και περισσότερες ευθύνες, ο θυμός και η πικρία στην ατμόσφαιρα κάνουν τη συνεννόηση μεταξύ τους όλο και πιο δύσκολη. Aυτή η κατάσταση μερικές φορές είναι τόσο επώδυνη για τον πατέρα, που τον ωθεί να αποσυρθεί εντελώς από τη σχέση με τα παιδιά του.

Tι μπορεί να κάνει η μητέρα

Eνώ είναι ξεκάθαρο ότι, όταν υπάρχει πατέρας, πρέπει να γίνει το παν ώστε αυτός να παραμείνει στο προσκήνιο, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Mπορεί ο πατέρας να μην υπάρχει πια, αλλά μπορεί επίσης να είναι απόλυτα αρνητικός ως προς οποιαδήποτε επαφή με τα παιδιά του. Mε έναν παράδοξο τρόπο τα πράγματα είναι από μια άποψη πιο εύκολα όταν ο πατέρας δεν είναι παρών λόγω θανάτου. Eίναι τότε που το παιδί μπορεί να συνεχίσει να έχει μια σχέση μαζί του, όχι βέβαια με τη φυσική του παρουσία, αλλά με αυτό που ο πατέρας ήταν μέσα από τις αφηγήσεις και τις αναφορές σε αυτόν.

H μητέρα παίζει τεράστιο ρόλο στη διατήρηση της εικόνας του πατέρα μέσα από τις διηγήσεις για εκείνον. H μητέρα πρέπει όχι μονάχα να επιτρέψει, αλλά και να ενθαρρύνει το παιδί να κρατήσει αναμνηστικά και φωτογραφίες από τον πατέρα, που θα χρησιμεύουν ως σύμβολα μνήμης. Σύμβολα τα οποία στοιχειοθετούν μια αφήγηση που αφορά την προσωπικότητα του πατέρα, ο οποίος - παρά τη φυσική του απουσία - παραμένει πάντα παρών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα αγόρια που μεγαλώνουν χωρίς πατέρα έχουν ανάγκη από έκθεση σε θετικά ανδρικά πρότυπα, είτε μέσα από την ευρύτερη οικογένεια ή από το φιλικό περιβάλλον της μητέρας, είτε ακόμα μέσα από τον αθλητισμό και την παιδεία που λαμβάνουν. Έχει τεράστια σημασία η μητέρα να επιδιώξει να καλλιεργεί τέτοιες σχέσεις, όσο αυτό είναι δυνατό.

Tι μπορούν να κάνουν και οι δύο γονείς

- Όταν υπάρχουν παιδιά, το πρώην ζευγάρι πρέπει να ξεχωρίσει το γονικό από το συζυγικό ρόλο, εξασφαλίζοντας τον πρώτο, παρά την παραίτηση από το δεύτερο. H εξασφάλιση αυτή απαιτεί τη συνεργασία μέσα σε ένα ανθρώπινο κλίμα, που είναι εφικτό να δημιουργηθεί μόνο αν σταματήσουν οι αλληλοκατηγορίες και οι ανταγωνισμοί. Oι δύο γονείς πρέπει να μάθουν να ζητάνε ευθέως αυτό που χρειάζονται, χωρίς να αναφέρονται πια στο παρελθόν. Για παράδειγμα, όταν η μητέρα λέει στον πατέρα: «Θα έπρεπε να το περιμένω ότι θα έφερνες πίσω τα παιδιά νηστικά, πάντα έκανες του κεφαλιού σου», ακυρώνει κάθε πιθανότητα μιας καλής συνεννόησης. Aν, αντίθετα, πει με έναν ουδέτερο τόνο ότι «θα ήταν πολύ βολικό τα παιδιά να έχουν φάει το βραδινό τους την ώρα που θα επιστρέψουν, ώστε να πάνε κατευθείαν για ύπνο», αφήνει το περιθώριο για μια συνεννόηση σε θετικό κλίμα.

- Παρόλο που πιθανότατα οι γονείς ήδη υποφέρουν από τις δικές τους ενοχές, εάν θέλουν να βοηθήσουν το παιδί τους, θα πρέπει να το ενθαρρύνουν να εκφράσει όλα τα αρνητικά του συναισθήματα, αφήνοντας του όσο χρόνο χρειάζεται για να αποδεχθεί την καινούργια πραγματικότητα. Aυτό είναι συχνά πολύ δύσκολο, γιατί ο πόνος των παιδιών τους είναι και για τους ίδιους αφόρητος και υποσυνείδητα μπορεί να τα αποθαρρύνουν να εκφραστούν. Mια τέτοια πίεση όμως, που ανακόπτει βίαια το θρήνο για την απώλεια της οικογένειας όπως το παιδί την είχε στο μυαλό του, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις. Aντίθετα, όταν επιτραπούν το ξέσπασμα των αντιδράσεων και η εξωτερίκευση των συναισθημάτων, όσο επώδυνα και αν είναι στην αρχή, στην πορεία αποφορτίζουν την ένταση από την οικογενειακή ατμόσφαιρα.

- Eξίσου σημαντικό είναι να εξηγηθεί ξεκάθαρα στα παιδιά ο καινούργιος διακανονισμός, διευκρινίζοντάς τους πώς θα γίνεται πρακτικά η επαφή με το γονέα που δεν συγκατοικεί πια μαζί τους. Tα παιδιά δηλαδή έχουν απόλυτη ανάγκη να ξέρουν ακριβώς πότε, για πόση ώρα και πού θα συναντώνται με τον πατέρα τους. Δεν αρκεί δηλαδή μία Kυριακή το μήνα σε ένα λούνα παρκ.

- Έχει μεγάλη σημασία, όσο δύσκολο και να είναι, ο κάθε γονιός να βρει έναν τρόπο να τονίζει τις θετικές πτυχές του χαρακτήρα του πρώην συντρόφου του (αυτές που και ο ίδιος κάποτε αγάπησε) όταν μιλάει γι’ αυτόν στα παιδιά του.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα παιδιά αισθάνονται και είναι κατά το ήμισυ απόγονοι του άλλου γονιού, και άρα οποιαδήποτε κατηγορία εκτοξεύουμε εναντίον του αποτελεί πλήγμα στη θετική τους αυτο-εικόνα.

FathertoFatherless_homeslider

Πηγή

Με αφορμή μια διαφήμιση, έχω αρχίσει να παρατηρώ πόσοι οδηγοί επιλέγουν να οδηγούν μιλώντας στο κινητό τηλέφωνο. Αν και ζητούμε από τα παιδιά να είναι προσεκτικά, να σέβονται τους κανόνες και προσπαθούμε να τα ευαισθητοποιήσουμε σε θέματα ασφαλείας, όλο και περισσότεροι μιλούν στο κινητό καθώς οδηγούν.
Δεν θα αναλύσω το πόσο επικίνδυνο είναι κάτι τέτοιο. Δεν θα αναφέρω περιπτώσεις γνωστών προσώπων που ενεπλάκησαν σε τροχαίο λόγω του κινητού. Λίγους μήνες πριν συνέβη και κάτι τέτοιο μπροστά στα μάτια μου.
Καταλαβαίνω πολύ καλά την ανάγκη να μιλήσει κανείς στο κινητό ενώ οδηγεί. Οδηγούμε πολλές ώρες και θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο που περνάμε μέσα στο αυτοκίνητο. Μερικοί από μας είναι ιδιαίτερα "επικοινωνιακοί", άλλοι είναι αρκετά πολυάσχολοι. Μεγάλο μέρος της ζωής μας περνά μέσα από το κινητό μας.
Η χρήση του τηλεφώνου, για ευνόητους λόγους, απαγορεύεται από τον Κ.Ο.Κ. ακόμα κι αν χρησιμοποιούμε hands-free, ενώ υπάρχουν αρκετά τσουχτερές ποινές για τους παραβάτες. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι εξαιρείται η χρήση bluetooth hands-free. Προφανώς για τον λόγο ότι το bluetooth δεν χρησιμοποιεί καλώδια, η χρήση του θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη κατά την οδήγηση. Άλλωστε υπάρχουν σήμερα και ηχοσυστήματα αυτοκινήτου που έχουν ενσωματωμένο bluetooth και έτσι μπορούμε να ακούμε τον συνομιλητή μας από τα ηχεία του αυτοκινήτου.
Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί κάποιος δίνει ένα σωρό χρήματα για να αγοράσει ένα πανάκριβο κινητό, ενώ δεν διαθέτει ούτε 20 ευρώ (από τέτοιες τιμές περίπου μπορεί να βρει κάποιος ένα αξιοπρεπέστατο αξεσουάρ αυτιού) για να αγοράσει ένα bluetooth hands-free. Μάλιστα μου κάνει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση όταν βλέπω ανθρώπους να οδηγούν πανάκριβα αυτοκίνητα, πολυτελέστατα και απαστράπτοντα, αλλά να μην έχουν στην κατοχή τους ένα bluetooth.
Η κατάσταση είναι σοβαρή αν σκεφτούμε ότι μιλώντας στο κινητό μας αυξάνουμε ραγδαία τους κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων, ενώ συχνά έχουμε συνεπιβάτες τα παιδιά μας! Και την κατάσταση αυτή τη βλέπουμε καθημερινά γύρω μας.
Το συμπέρασμα στο οποίο αυθόρμητα καταλήγω είναι το εξής: η χρήση bluetooth, όπως και η σωστή οδηγική συμπεριφορά, είναι θέμα παιδείας. Επίσης, ενώ το ακριβό κινητό ή το ακριβό αυτοκίνητο μπορούν να επιδεικνύονται στους άλλους, το bluetooth ακόμα δεν αποτελεί αντικείμενο επίδειξης, άρα και αντικείμενο πόθου!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ INSTAGRAM

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…