×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1168

Τι να προσέχουμε κατά την αγορά παιχνιδιών;

Τι πρέπει να προσέχουμε οι γονείς πριν την αγορά ενός παιχνιδιού σύμφωνα με το Σωματείο Αντιμετώπισης παιδικού τραύματος και το Κέντρο Προστασίας των Καταναλωτών:

 

  • Προσοχή στα παιχνίδια που πωλούνται από πλανόδιους πωλητές τα οποία είναι τις περισσότερες φορές φθηνά όμως είναι άγνωστης προέλευσης και στα παιχνίδια που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Πρέπει να γνωρίζουμε τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά ώστε η χρήση από τα παιδιά να είναι σωστή.

 

  • Να ελέγχουμε  την ηλικία καταλληλότητας που αναγράφει ο κατασκευαστής.

 

  • Να απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένα καταστήματα με πωλητές οι οποίοι μπορούν να μας καθοδηγήσουν.

 

  • Να υπάρχει το σήμα CE το οποίο τηρεί τους κανόνες ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

  • Να βεβαιωνόμαστε ότι οι μπογιές, οι μαρκαδόροι και οι πλαστελίνες δεν είναι τοξικές.

 

  • Να ελέγχουμε την ποιότητα του παιχνιδιού, αν σπάει εύκολα, από τι υλικό είναι φτιαγμένο, αποφεύγουμε παιχνίδια που περιέχουν φθαλικα η PVC διότι η μακροπρόθεσμη χρήση τέτοιων προϊόντων προκαλεί βλάβες στην ανθρώπινη υγεία καθώς και τα εύφλεκτα υλικά.

 

  • Το κορδόνι το οποίο κρέμεται στα παιχνίδια που προορίζονται για κούνιες δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 εκατοστά.

 

  • Δεν δίνουμε παιχνίδια τα οποία αποτελούνται από μικρά κομμάτια σε παιδιά που είναι κάτω των 3 ετών διότι υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

 

  • Παιχνίδια τα οποία περιέχουν γούνα ή μακριά μαλλιά μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό σε μωρά κάτω του 1 έτους.

 

  • Να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις υγιεινής για να αποφεύγονται οι κίνδυνοι μετάδοσης ασθενειών και μόλυνσης.

 

  • Να αναγράφεται η επωνυμία του κατασκευαστή ή του αντιπρόσωπου ή του εισαγωγέα ώστε αν χρειαστούμε αλλαγή ή πρόσθετες πληροφορίες να ξέρουμε που θα απευθυνθούμε.

 

  • Να μην δίνουμε δώρα σε πλαστικές σακούλες γιατί μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία σε μικρά παιδιά.

 

  • Προσοχή σε παιχνίδια από τα οποία εκτοξεύονται διάφορα μικρά αντικείμενα, γιατί  μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια. Επίσης, προσοχή σε παιχνίδια που κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο στα αυτιά, αλλά και σε αυτά που έχουν γωνίες ή αιχμηρές άκρες.

 

  • Προσοχή να ελέγχετε ότι στα υφασμάτινα ζωάκια και μαλακά παιχνίδια η μύτη, τα μάτια και τα άλλα μέρη είναι καλά ραμμένα.

 

  • Αν το παιδί μας θέλει κάποιο παιχνίδι με βελάκια, αυτά θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ελαστικό πλαστικό ή μαλακό λάστιχο.

 

Ούτως ή άλλως θα πρέπει να επιβλέπουμε τα μικρά παιδιά την ώρα που παίζουν με το καινούργιο παιχνίδι. Η παρουσία μας μπορεί να προλάβει τυχόν ατύχημα.

Θα πρέπει επίσης οι γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα μηνύματα που λαμβάνουν τα παιδιά τους μέσω αρκετών ακατάλληλων παιχνιδιών τα οποία περιλαμβάνουν μηχανήματα βασανιστηρίων, μονομάχους, δράκουλες, φαντάσματα, βία, όπλα, σεξουαλικές αναφορές και αρνητικά πρότυπα όπως το εύκολο χρήμα, την απόλυτη ομορφιά, τα καλοσχηματισμένα σώματα όπου γίνονται καθημερινό ερέθισμα σε μικρά κορίτσια και αγόρια με απαιτήσεις υπερβολικές και πρόωρες.

 

Ειδικά για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια θα πρέπει να έχουμε υπόψη τα εξής:

Σύμφωνα με το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται σε προϊόντα που διανέμονται στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες  το 77% των ηλεκτρονικών παιχνιδιών που έχουν χαρακτηριστεί κατάλληλα για παιδιά ηλικίας 7 ετών και άνω περιέχουν απεικονίσεις βίας. Για παιδιά 12 ετών και άνω το ποσοστό ανεβαίνει στο 88% ενώ για παιδιά 16 και άνω το ποσοστό αγγίζει το 97%. Ο χαρακτηρισμός της βίας σε επτάχρονα παιδιά μπορεί να αναφέρεται σε διασκεδαστική αλλά επιθετική συμπεριφορά χαρακτήρων καρτούν ενώ στα παιχνίδια για τα δεκαεξάχρονα παιδιά υποδεικνύει πιστή αναπαράσταση βίαιων πράξεων και σκοτωμών. Αρκετά συχνή είναι και η χρήση της χυδαίας γλώσσας με ποσοστό 11%. Στην τρίτη και τέταρτη θέση κατατάσσονται τα παιχνίδια που μπορούν να προκαλέσουν φόβο και που απεικονίζουν γυμνό και/ή σεξουαλική συμπεριφορά ή περιέχουν σεξουαλικές αναφορές σε μικρότερα ποσοστά 2,8% και 2% αντίστοιχα σε σύνολο 6806 παιχνιδιών (PEGI, Pan European Game Information).

 

ΠΗΓΕΣ:

  1. ΚΕ.Π.ΚΑ – ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
  2. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ
  3. ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ
  4. PEGI – PAN EUROPEAN GAME INFORMATION (ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ).

 

--------------------------------------------------------------------------------

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΨΥΧΟΓΙΔΗΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ-ΕΦΗΒΩΝ-ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Λ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 77, ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΚΡΗΤΗ

ΤΗΛ: 2810-231464  /  6937 00 22 76

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  • Συμβουλευτική παιδιών εφήβων ενηλίκων
  • Συμβουλευτική γάμου-σχέσης-οικογένειας
  • Μαθησιακές δυσκολίες - Δυσλεξία
  • Σύστημα Νευροψυχολογικής αποκατάστασης

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…